PERS INFORMATIE

Waarom ik dit boek heb geschreven

Als maatschappij zijn we succesvol geweest met het motiveren van jongen meiden om door te leren. In 2016 studeerden er meer meiden af van HBO en universiteit dan jongens. Bij dertigers is het opleidings- niveau ongeveer gelijk. Alleen op de arbeidsmarkt zien we die balans niet terug. In het tegendeel.

Meer dan 70 miljoen heeft de rijksoverheid de afgelopen 10 jaar uitgegeven om het tij te keren. Met subsidies, taskforcen en werkgroepen. Het helpt nauwelijks (zie het female board index).

FOCUS OP NIEUWE GENERATIES
Ik ben er van overtuigd dat we het anders moeten aanpakken. Dat we ons moeten richten op de jonge generaties. Dat we vooral de meiden moeten informeren en motiveren. Daarom ben ik dit boek gaan schrijven. Mijn generatie is verloren met betrekking tot het evenwicht in de loopbaan van mannen en vrouwen. Onze dochters kunnen het verschil maken.

Vreneli Stadelmaier

 

  • Meer meiden dan jongens studeren af op HBO en WO 54%
  • Echter, in bestuurlijke functies tellen vrouwen nog nauwelijks mee 12%
  • We hebben miljoenen uitgegeven om het tij te keren. Dat lukt niet. 98%
  • We hebben een cultuur probleem. De 40+ generatie is verloren! 4%
  • Laten we ons focussen op de volgende generaties 100%

PERSBERICHT

Vreneli Stadelmaier presenteert nieuw boek ‘Yes She’s Smart’

‘Een slimme meid is op haar toekomst voorbereid’

 

Amsterdam, maart 2017 – Vreneli Stadelmaier presenteert op 21 maart het theatercollege en de boeklancering van Yes She’s Smart – Een slimme meid is op haar toekomst voorbereid, een boek gericht op jonge vrouwen die nu afstuderen aan hbo of universiteit. Vrouwen zijn tegenwoordig beter opgeleid dan mannen, maar toch dringen ze nauwelijks door tot managementfuncties en toppen van organisaties. Stadelmaier wijt het aan het missen van de juiste softskills en wil daar met haar boek verandering in brengen. Het boek bereidt de lezer tevens voor op de keuzes die ze moet maken ten aanzien van partner, kinderen en taakverdeling thuis.

“Het ontbreken van softskills zoals: onderhandelen, strategisch opereren en impact maken, is een van de oorzaken waardoor te weinig vrouwen meedoen aan de race naar de top”, meent Stadelmaier. “Ja, we zijn goed in motiveren, communiceren en beschikken vaak over meer inlevingsvermogen dan mannen. Maar we moeten ons ook minder bescheiden opstellen en leren zichtbaar te zijn. Zo kunnen we effectief en gelukkig excelleren in ons werk.” Met Yes She’s Smart beoogt de auteur jonge vrouwen die softskills bij te brengen.

Een slimme meid is op haar toekomst voorbereid 2.0
De campagne ‘een slimme meid’ uit de jaren ‘70 was er op gericht meisjes te laten studeren. Dat is gelukt. Nu is het tijd voor het vervolg: de jaren die volgen op het afstuderen. Yes She’s Smart is een handboek voor de eerste tien jaar na het afstuderen. Prof. dr. Hanneke Takkenberg, hoogleraar en Chief Diversity Officer Erasmus MC: “Dit boek gun ik alle vrouwen die de arbeidsmarkt op gaan: het geeft je zelfvertrouwen, belangrijke praktische tips en leert je slimme keuzes maken. En, niet te vergeten: om altijd uit te gaan van je eigen kracht. Lees het, experimenteer ermee en deel het met je vriendinnen.”

Vrouwen vs. mannen
Het lagere opleidingsniveau van vrouwen leek jarenlang een logische verklaring voor hun minder sterke positie op de arbeidsmarkt. Maar uit de emancipatiemonitor 2016 van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) blijkt dat vrouwen onder de 45 jaar hoger opgeleid zijn dan hun mannelijke leeftijdsgenoten. Echter zijn jonge vrouwen minder tevreden met hun baan dan mannen. Dat wordt verklaard door het feit dat ze vaker in deeltijd, in een tijdelijk contract en voor minder salaris werken. Opvallend is dat het SCP concludeert dat deeltijdwerken niet komt door de zorg voor kinderen. Vrouwen werken al in deeltijd vanaf de start van hun loopbaan. Het SCP vermoedt dat vrouwen minder vaak een voltijdbaan krijgen aangeboden.

Met het boek Yes She’s Smart leert Stadelmaier jonge vrouwen hoe ze effectiever, gelukkiger en met meer succes kunnen werken. Zodat ze wél tevreden zijn over hun baan, niet afhaken en – als ze dat willen – kunnen doorstomen naar de top.

Integratie tussen offline en online.
Yes She’s Smart – Een slimme meid is op haar toekomst voorbereid ligt vanaf 21 maart in de winkel. Het boek is een integratie tussen offline en online. In het boek staan QR-codes die de lezer direct naar de betreffende online informatie, video of test op de smartphone brengt.

————————————————–EINDE BERICHT——————————————————

Voor meer informatie neem contact op met:

ZOÉ DÉJEAN
Bureau de Wolven
Lauriergracht 116 L
1016 RR Amsterdam
T. 020 620 33 54
info@dewolven.com

SheConsult
N: Vreneli Stadelmaier
E: vs@sheconsult.nl
T: 020 – 308 06 44